Op 12 augustus 2021 gebeurde er iets waardoor mijn leven in één klap op zijn kop stond... en waardoor ik nu doe wat ik doe.

Als Online Business Manager help ik purpose gedreven ondernemers naar meer overzicht, structuur, focus en efficiency, zodat zij meer rust ervaren en tijd krijgen om aan de toekomstplannen te werken die hun bedrijf laten groeien.

business-support-by-wilma-6

Het voorval dat mijn leven veranderde

In de zomer van 2021 belandde ik in het ziekenhuis met een TIA. Of in ieder geval, dat dachten de artsen in eerste instantie, want later gingen ze twijfelen aan deze diagnose. Uiteindelijk is mijn dossier gesloten met een vraagteken erin, want ze wisten niet precies wat er nu eigenlijk gebeurd was. 

Maar ik weet het ondertussen wel… Mijn lichaam gaf me een serieuze waarschuwing om aan te geven dat ik bepaalde patronen nu echt moest doorbreken en ook aan de slag moest met mijn innerlijk werk. 

Diep van binnen wist ik namelijk wel dat het anders moest. Een gezonde dosis stress heb ik zeker nodig, want dat geeft me focus, concentratie en een bepaalde gedrevenheid. Maar als je jarenlang keihard werkt en in de overdrive staat herstellen lichaam en geest onvoldoende en raakt het op de lange termijn uitgeput. 

Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen

De laatste druppel...

Nu was ik niet hondsmoe, maar m’n energie was zeker niet in balans, want ik sliep niet goed, kon slecht loslaten, had moeite met ontspannen en had soms vage klachten zonder echte verklaring. En daarnaast ben ik een persoon die veel in haar hoofd zit en had verleerd (lees: weggestopt) om naar mijn lijf én hart te luisteren om te voelen wat voor mij juist is.

En toen werd het augustus 2021… In de week dat ik in het ziekenhuis belandde, werden bij mij thuis alle kozijnen vervangen. Aangezien ik iemand ben die de dingen graag tot in de puntjes regelt en organiseert – en daarmee denkt het dan onder controle te hebben – was dit iets wat ik totaal niet onder controle had. Die vaklui denderen door je huis, dat uiteraard één grote puinzooi was en toen er op dag 1 al een stuk van de buitenmuur loskwam, had ik het niet meer. Je kunt je wel voorstellen wat dit met mijn stressniveau deed. Dus dat was de bekende druppel die later die week bij mij de emmer deed overlopen en ervoor zorgde dat ik (twee keer) in het ziekenhuis belandde.

business support by wilma

Wat wij in het leven niet kunnen controleren leert ons het meest hoe los te laten

De eerste maanden na het voorval waren echt niet leuk. Ik had weinig energie, veel hoofdpijn en kon weinig prikkels hebben. Ook vertrouwde ik mijn lichaam niet meer en was angstig dat er weer iets zou gebeuren. Maar ik ging niet bij de pakken neerzitten en deed er alles aan om te herstellen en er lichamelijk en geestelijk beter uit te komen. Ik ging naar diverse holistisch werkende therapeuten, las boeken m.b.t. innerlijk werk, begon met mediteren en zodra het kon maakte ik elke dag weer een wandelingetje. En zo’n zeven maanden later was ik ‘back on my feet’, was de angst weg en had ik het vertrouwen in mijn lijf weer terug.

Wat ik belangrijk vind

En dan ga je nadenken… wat heeft mij dit geleerd, hoe blijf ik zo dicht mogelijk bij mijn eigen ik, hoe wil ik de aankomende tijd mijn leven leiden, wat vind ik belangrijk, waar word ik blij van en geeft me energie?

Ik wist in ieder geval dat vrijheid, werken volgens mijn voorwaarden in mijn eigen ritme én niet meer elke dag op kantoor zitten, de laatste tijd veel belangrijker voor me waren geworden. Ook heb ik geaccepteerd dat ik veel me-time nodig heb en dat ik me daar niet meer schuldig over hoef te voelen. Ik heb dat echt nodig om op te laden, uit mijn hoofd te komen om zo dicht bij mezelf te blijven.

Tja, en dat past allemaal minder goed bij werken in loondienst. Daarnaast werd het bedrijf waar ik werkte steeds groter, terwijl ik de beginfase met minder medewerkers en andere organisatie uitdagingen eigenlijk leuker vond. Ook werd het gevoel om iets ‘bij te dragen aan een betere wereld ook groter. 

En dit alles bij elkaar besloot mij om zelfstandig ondernemer te worden en mijn baan op te zeggen. Zonder mijn gezondheidsklachten van toen, had ik dit radicale besluit niet durven nemen. Ik had het namelijk goed voor elkaar; ik werd enorm gewaardeerd, kreeg prachtige kansen, had leuke collega’s en mijn leven was comfortabel. Maar als je geconfronteerd wordt met het feit dat je eigen gezondheid en geluk prioriteit nummer 1 zijn, dan besef je dat sommige dingen anders moeten en dat je je hart moet volgen.

business support by wilma

Verbinding maken met je authentieke zelf is je eerste prioriteit

Tom Hopkins

Een nieuwe start

En na het besluit kwam de vraag ‘wat kan ik’, hoe benut ik mijn talenten en potentieel optimaal? Maar een veel belangrijkere vraag: ‘wat wil ík en waar word ík blij van’?

De afgelopen 25 jaar heb ik gewerkt binnen marketing, communicatie, R&D, klantenservice en project-, office- en eventmanagement. Ik heb leiding gegeven aan kleine teams en ben lange tijd onderdeel geweest van een commercieel managementteam. Ook heb ik altijd nauw samengewerkt met ondernemers en directie, dus heb van dichtbij meegemaakt wat de ups & downs zijn als een bedrijf groeit.

Deze kennis en ervaring zorgen ervoor dat ik vanuit een breed perspectief goed de samenhang zie tussen de belangrijkste bedrijfspijlers en daardoor met oplossingen kan komen om structuur aan te brengen, processen soepeler te laten verlopen en zo overzicht en duidelijkheid te creëren zodat de doelen behaald kunnen worden.

Ik ben actie- en resultaatgericht ingesteld, dus ik vind het heerlijk om vanuit energie en verbinding aan de slag te gaan. Als er eenmaal een verbeter- en optimalisatieplan op tafel ligt, vind ik het leuk om als ‘spin in het web’ betrokken te zijn bij de uitvoer ervan en het overzicht te bewaren, de voortgang te bewaken, te challengen en aan te jagen waar nodig. Een combinatie dus van denken én doen op tactisch-operationeel gebied. Zie mij echt als jouw tijdelijke rechterhand, sparringpartner en ‘partner in crime’.

En zo ben ik in januari 2023 als Online Business Manager gestart en heb mijn bedrijf ‘Business Support by Wilma’ opgericht. Ik help purpose gedreven ZZP’ers en klein-MKB ondernemers naar meer overzicht, structuur, focus en efficiency binnen hun bedrijf. Vanuit het totaalplaatje breng ik de verbeterpunten in kaart en bepaal wat er op tactisch-operationeel gebied nodig is om het fundament van proces, plan & people (weer) op orde te brengen.

Persoonlijke ontwikkeling Wilma Tuk

Hart voor jouw zaak

Misschien vraag je jezelf af waarom ik me richt op purpose gedreven ondernemers? Dat is persoonlijk en intrinsiek gemotiveerd, want:

En daarnaast geloof ik in een holistische benadering van je persoonlijke én zakelijke leven. Dus mochten wij met elkaar gaan samenwerken, dan gaan we aan de slag om je bedrijf (preventief) ‘gezond’ te maken op het gebied van plan, proces en people, maar zal personal lifestyle ook aan bod komen. Daar waar mogelijk geef ik tips en suggesties om dit te verbeteren.

Als ondernemer zijn we namelijk geneigd om onszelf als eerste tekort te doen en dat kan op langer termijn minder goed aflopen. Het is hard om te zeggen, maar als jij omvalt, volgt je bedrijf vanzelf als het nog niet zover is dat het zonder jou kan doordraaien. 

Omring jezelf met mensen die jou energie geven

Zo, dat was een heel verhaal, dus tijd voor wat luchtigs 😊

Wie mij een beetje kent weet dat

wilma tuk 1
wilma tuk 2
wilma tuk 3

Genoeg over mij.
Nu ben ik benieuwd naar jouw verhaal!

Wie ben je en waar droom je van of waar lig je juist wakker van? Wil je jouw onderneming gestructureerd naar de volgende fase brengen en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? 

Neem vrijblijvend contact met me op om online een kop thee of koffie te drinken en te bespreken of ik iets voor je kan betekenen. Maar uiteraard ook om allebei even te voelen of er een klik is tussen ons.

Ik hoor graag van je!

Wilma